Den som väntar pÃ¥ nÃ¥got gott…

Kvällen före julafton

Så är det då äntligen dags – kvällen före julafton. Det är först nu jag gör min julskinka. I år har jag krupit upp i min kökssoffa med en kopp kaffe och med katten i knät och väntar på att skinkan ska gå upp i rätt temperatur. Jag gör på samma sätt som min mamma alltid gjort, och hon i sin tur har alltid följt Cajsa Wargs recept.

Först och främst köper vi alltid en ekologisk, svensk skinka med rejäl svål och fettranden kvar. Vid tillagning skär vi bort svålen och klappar sedan in skinkan med en mortlad kryddblandning och lindar in den i rejält med aluminiumfolie. Sedan får den gå i ugnen till 56 grader och inte en millimeter till.

Julskinkan är egentligen inte min favorit på julbordet, men när den kommer ut ur ugnen och är alldeles ljummen och nybakad, är det få saker som går upp mot en skinkmacka. Jag äter julskinkan i tunna skivor på hårt bröd tillsammans med ljummen rödål och senap.

Beroende på när skinkan blivit klar dricker jag antingen kaffe eller en öl till. Sverige har genomgått en revolution i ölproduktion och det känns som om varenda stad med självaktning har minst ett eget bryggeri. Senapen skall helst vara stark och lite söt.

Jag tänker självklart servera min grönkålspaj med stiltonsot till. Grönkål är så sabla bra nu på vintern, fullt med vitaminer och mineraler. Den här pajen är verkligen ett mycket gott sällskap till julskinkan.

Paj med grönkål, valnötter och stiltonost

Pajdeg:
2,5 dl vetemjöl
en nypa salt
100g iskallt smör
och en liiiten skvätt iskallt vatten (max 2 tsk)

Fyllning:
en rejäl bunt grönkål
1 gul lök
salt
2 dl grädde
2 ägg
2 dl riven stark ost
150g stiltonost
25g smör
salt och svartpeppar från kvarnen
valnötter

Lägg mjöl och salt i en skål. Lägg ner smöret i små kuber och nyp i hop till en grynig massa. På med vattnet och fös ihop till en degboll. Låt degbollen ligga i 20 minuter i kylskåpet innan du fortsätter, då blir den god och frasig.

Kläm ut pajdegen i en ugnsfast form och låt den gå i ugnen i 200°C i cirka 10 minuter. Ställ den sedan åt sidan och höj ugnsvärmen till 225°C.

Skölj och rensa kålen. Dra bort de grövsta stjälkbitarna. Fräs den finhackade löken i smör, och släng ner kålen också. När lök och kål blivit lite mjuka och följsamma av värmen häller du på hälften av grädden. Låt stå och bubbla på svag värme. Smaksätt med salt och peppar.

Under tiden vispar du ihop resten av grädden med ägg och riven stark ost. Spar stiltonosten – den skall ligga på toppen av pajen.

Nu så skall vi bygga paj! Lägg grönkål- och lökröran i pajskalet, häll över äggsmeten och toppa med stiltonost och valnötter. In i nedre delen av ugnen i cirka 25 minuter. Akta så att pajen inte bränns. Lägg i så fall på lite aluminiumfolie eller ett kastrullock utan plasthandtag. Servera pajen med en grönsallad med en god vinägrett, eller med en skiva julskinka!

Rulla till toppen