Det blir inte alltid som man tänkt sig…

Tony Wallin

av Tony Wallin

Visst, uteköket blev nästan klart. Men, den extrema sommarvärmen drog ner matlagningsambitionerna till ett minimum. Semesterns lata dagar blev verkligen lata. Och de knastertorra stråna runt grillen vågade jag inte utmana. Grillen blev högst oväntat lämnad orörd och i uteköket brände solstrålarna på ett sätt som drev oss till inneköket.

Vad blev det då? Jo, sous vide-lagad högrev. I sallad och i wok och i pytt och i…

Lättjans njutning i ny form.

Ett helt stycke högrev vackades* och sedan ner i vattenbadet på 58,5°C. Där fick det ligga i många timmar. Inte så jättenoga. Simturen i sjön och spänningen i Leif GW-deckaren fick avgöra. Och det hände att köttt fick ligga i 19 timmar. Med fantastiskt resultat.

Påsen klipptes upp och köttet kunde skäras i lagom tjocka/tunna skivor, strimlor eller tärningar för att sedan blandas ner i salladen, woken eller pytten.

Ett större stycke kött räckte till många måltider.

Ett större stycke kött räckte till många måltider. Något som jag älskar; alltså att laga en grund som räcker till mer än en måltid.

I lättjans fortsatta tecken får detta råda tills värmen och semestern tar slut.

*vacka är ett slarvigt uttryck för vakuumförpacka.