En korv är inte bara en korv för mig

Lennart Mårtensson

av Lennart Mårtensson

Jag är en sann korvälskare och kan till och med många gånger föredra en god korv framför en ren köttbit. Korv för mig är en salig blandning av smaker, konsistens och känsla när man äter den - ungefär som en nördig vinprovare utvärderar kvaliteten på ett gott vin. Men vad kan man egentligen kräva av en korvtillverkare?

Korv är för mig är en salig blandning av smaker, konsistens och känsla när man äter den - ungefär som en nördig vinprovare utvärderar kvaliteten på ett gott vin.

I vår manuella köttavdelning kan du alltid köpa de godaste korvarna som huvudsakligen kommer ifrån Helmut Walch i Frölunda och som bara innehåller svenska råvaror av högsta kvalitet. Men jag vill utfärda en varning för att de är starkt beroendeframkallande.

Men jag vill utfärda en varning för att de är starkt beroendeframkallande.

Kunderna tror ju ibland att det endast handlar om att välja korvar med en hög kötthalt. Men det handlar om så mycket mer när det gäller korvkvalitet. I mångt och mycket rör det sig om förhållandet mellan kött, fett och kryddor när man ska tillverka en fin korv. Det är helt enkelt ett hantverk, där man behöver kunskap om råvarorna.

Mitt råd till dig som kund är att du ska gå efter smaken och konsistensen och inte bara fokusera på kötthalten.

I mångt och mycket rör det sig om förhållandet mellan kött, fett och kryddor när man ska tillverka en fin korv. Det är helt enkelt ett hantverk, där man behöver kunskap om råvarorna.

Men för att återgå till ursprungsfrågan vad man kan kräva av en korvtillverkare så undrar jag vilket ansvar Heiko Poth, vd på Helmut Walch Charkuteri har när jag nu blivit beroende av hans korvar sedan jag börjat sälja dem? Sverker Olofsson i gamla Plus hade definitivt sagt att "Ska det få va´ så här? Du är ju ändå ansvarig? Får man verkligen tillverka en korv som är så god att den leder till ett beroende för konsumenterna?".