Färs på tub - lite lyxigare och bättre för miljön

Elisabet Qvarford

av Elisabet Qvarford

Första gången jag hörde talas om färs på tub tyckte jag att det lät oaptitligt. Färsen var så ihopklämd, inte alls som jag var van att se den i de vanliga trågen i butikerna.

Det går åt går 90% mindre plast än vid en konventionellt konsumentpackad köttfärs vilket ger stora miljövinster.

Men sen dess har jag förstått att detta är ett alldeles utmärkt sätt att förpacka köttfärs. Det går åt 90% mindre plast än vid en konventionellt konsumentpackad köttfärs vilket ger stora miljövinster. Färsen är vacuumförpackad och hållbarheten är 16 dagar, längre än den som är förpackad i en skyddande atmosfär. Och sen blir det bättre kvalitet på köttfärsen eftersom den skyddande atmosfären gör att köttfärsens mörhet går tillbaka och köttfärsen blir lite hård och enligt vissa inte lika god.

Lite lyxigare och samtidigt bättre för miljön.

Det finns några få företag i Sverige som packar på detta sätt, framför allt för storhushåll. Men nu lanserar Hälsingestintan en köttfärs på rulle, av hängmörat kött slaktat på gården och gårdens namn står också på förpackningen.

Lite lyxigare och samtidigt bättre för miljön. En god nyhet enligt mig.