Jag, en smakdomare?

Elisabet Qvarford

av Elisabet Qvarford

- Åh vilket gott lamm! Elisabet, visst är det här lammet gott?

Vi befinner oss på en restaurang i Visby och min vän Jonathan tittar förväntansfullt på mig. Är det närproducerade Gotlandslammet gott? Ska jag ge hans smaklökar godkänt?

Det har bara gått en vecka av min anställning på Svenskt kött, men plötsligt är jag expert på kött. Åtminstone i mina vänners ögon.

De vänder sig till mig för att fråga om vad de ska grilla, var på djuret en viss detalj sitter, men framför allt får jag frågor om det vi äter är gott.

Har vi kommit så långt ifrån matlagning och kötthantering att vi inte längre vågar lita på egna smaklökar? Eller har det att göra med vårt behov av experter att luta oss mot?

Jag vet inte, men jag inser att jag från och med nu har makten att tala om för mina vänner om det de stoppar i munnen är gott eller inte. Jag tuggar och sväljer och ler mot Jonathan.

- Ja, det är jättegott. Mört, smakrikt och perfekt tillagat.