Vad kan man göra med de olika styckningsdelarna?

Fredrik Malmstedt

av Fredrik Malmstedt

I torsdags förra veckan släppte Svenskt kött tre, nya, efterlängtade styckningsscheman: Nöt, Gris och Lamm.

Med på dem finns till allas vår stora glädje flera "nya" styckningsdetaljer. Ja, det är ju inte så att våra djur ser annorlunda ut nu. Men vi kanske måste ta några steg bakåt i tiden och börja ta tillvara delar som var "ädla" förr, till exempel njurtapp, fjäderbladsbog (luffarbiffen), bogrulle, triangelstek, kållapp (tunnbringa). Även den fantastiska kinden har fått sin plats på styckningsschemat, både för nöt och för gris.

Även den fantastiska kinden har fått sin plats på styckningsschemat

På lamm, nöt och gris har inte bara anatomin tagits fram, utan också en massa råd och tips på hur man kan skära de nya detaljerna och hur man kan stycka ur fler detaljer. Som vi som konsumenter sen skall kunna hitta i våra butiker och på restaurang.

Detta kommer förhoppningsvis att resultera i fler olika detaljer, i olika prisnivåer, som passar till olika ändamål och de svenska bönderna kan få ut ett lite högre pris från varje enskilt djur än när man maler ner de här detaljerna till färs.

Så vad gör vi då med de här nya detaljerna?

Nöt

  • Kinden - fantastiskt god rödvinsbrässerad!
  • Rostlock - med kappa kan med fördel stekas krispig som ett stort ankbröst, där man tack vare fettkappan får en otroligt saftig köttbit
  • Bogrulle - fantastisk detalj att nattsteka
  • Fjädebladsbogen, njurtappen och triangelstek - fantastiska nu inför sommarsäsongen att landa på grillen. Antingen precis som de är med bara salt och peppar, alternativt en kryddig rubb eller med en smaskig grillolja

Gris

  • Även på grisen har vi en fantastisk kind, som passar sig ypperligt för diverse långkok
  • Bakläggen styckad som en pingvinklubba blir perfekt på grillen i sommar, efter ni kokat den mör, kylt ner och glazerats upp med t ex honung, chili, citron salt & peppar
  • Kan vi redan nu i sommar få se detaljstyckade skinkor ute i butikerna så kommer vi att ha flera sköna, grillvänliga detaljer där kryddiga rubbs kommer väl till pass, tex rostbiff, fransyskan, rullen och innanlåret

Lamm

  • Nu har fläskflintan gjort sitt - sommaren 2012 kommer lammflintan att erövra världen! Det var ett skämt! Men om ni inte har testat så tycker jag verkligen att ni måste prova!
  • Innanlåret på lammet passar sig alldeles utmärkt som stek för två personer
  • Och som med grisen om man detaljstyckar skinkan så har vi fler detaljer i våra diskar att välja på! Exempelvis passar fransyskan jättebra som grillskivor

Hoppas att ni finner något riktigt gott svenskt kött att grilla i Valborg!