Bönderna är de verkliga experterna och därför låter vi dem berätta om sitt jobb och sina djur. På webbplatsen www.svensktkött.se, i annonser i tidningar som Mitt Kök, Tara, Allt om mat och Buffé. Och såklart i sociala medier. Håll utkik och dela för att sprida kunskap om svenskt kött! Kampanjen kommer att synas under januari till mars.
– I en hållbar svensk matproduktion är kött och djurhållning ett självklart inslag och därför vill vi lyfta fram personerna bakom maten. Den svenska köttbondens expertis är värd att vårda och det kan vi alla göra genom att välja svenskt kött i butiken, säger Elisabet Qvarford, tf vd på Svenskt kött.
Bönderna i kampanjen är kända från Poons köttskola – en resa bland svenska gårdar. På initiativ av Svenskt kött reste kocktalangen Filip Poon i höstas runt bland gårdar i Sverige för att lära sig mer om djuruppfödning. Filip, som aldrig tidigare varit på en bondgård, lärde sig vilken skillnad det kan vara på kött och kött. Nu står några av dessa bönder i centrum och syftet är att förmedla sin kunskap och vardag.
Bönderna som medverkar i kampanjen
Jeanette Elander, Äs gård utanför Västerås
– I Sverige får grisarna strö att böka runt i. Vi använder dessutom minst antibiotika i EU, det är bra både för grisarna och vår hälsa. Svensk djuromsorg håller kort sagt världsklass. Läs mer om Jeanette och hennes grisar här
Elof Nilsson, Nors gård på Gotland
– Visste du att svenska kor betar ute under sommaren? På så sätt hjälper de till att hålla landskapen vackra och öppna. Det är bra för blommor, fåglar och insekter. Att svensk djuromsorg dessutom håller världsklass är både tryggt och viktigt. Tack för att du väljer svenskt kött. Läs mer om Elof och hans gård här
Magnus Jönsson, Hörby Östra Sallerup i Skåne
– I Sverige är får och lamm ute på bete så länge gräset växer. På så sätt hjälper de till att hålla landskapen vackra och öppna. Och det gör i sin tur att blommor, fåglar och insekter kan leva gott. Tack för att du väljer svenskt kött. Läs mer om Magnus och hans lamm här