Årets Kock 2018 blir tuffare än någonsin

Det är dags för Sveriges främsta kockar att planera sin ansökan till Årets Kock – SM i professionell matlagning. Här kommer all information om vad som gäller i år.

Det sker en hel del förändringar i Årets Kock jämfört med tidigare år.

– Målsättningen är att hitta den främsta kocken med bredaste kunskapen. Vår förhoppning är att årets upplägg ska tilltala även kockar som inte tidigare har sökt sig till tävlingen, säger Andreas Stenberg, VD Årets Kock. Bland de största förändringarna är att vi ger mer frihet i ansökan och att vi inte begränsar oss till en huvudrätt som tidigare år. Vi har även adderat tävlingsmoment som inte kan förberedas eller tränas på för att verkligen sätta kockarnas kunskap och hantverksskicklighet på prov.

Anmälan

  • För att tävla måste man fylla 23 år under 2018, vara svensk medborgare och professionellt verksam kock.
  • Anmälan är öppen 16 april-20 maj.
  • Anmälan görs på aretskock.se.
  • I ansökan skickas recept och bild på valfri för-, mellan- eller huvudrätt in, beräknat på 6 portioner. Rätten kan serveras kall eller varm.
  • De sökande får svara på en del frågor kopplade till sitt yrkesliv.
  • Inskickade bidrag bedöms helt anonymt.

Kvalificeringstävling

  • 19-20 juni 2018.
  • 32 kockar går vidare till kvalificeringstävlingen.
  • Vilka som gått vidare till kvalificeringstävlingen meddelas den 29 maj 2018.
  • Arrangeras på Stockholms Hotell- och Restaurangskola.
  • De tävlande lagar upp sitt inskickade bidrag samt även en huvudrätt baserad på en råvarukorg med okänt innehåll och visar prov på kunskap inom teori och handlag i olika tävlingsmoment.
  • 8 kockar går vidare till finalen.

Final

  • 28-29 september 2018.
  • Arrangeras i Kungl. Tennishallen, Stockholm.
  • Pris: titel Årets Kock 2018 och ära samt en prissumma om 250 000 kronor till att vidareutveckla sig inom gastronomi.

Läs mer på Årets Kocks webbsida

Nyheter Blogg Press Filmrum Kalender Kötthack Köttpodden