Årets Kock firar 30 år - rösta på din egen favorit!

I morgon gör sex av Sveriges bästa kockar upp om titeln Årets Kock 2013. Rösta på din egen favorit och följ tävlingen live under en heldag med matlagning i toppklass.

1983 korades den allra första vinnaren av tävlingen Årets Kock – SM i professionell matlagning. Snart avgörs tävlingen för 30:e gången. Den 8 februari i Stockholm Waterfront avgörs vem som blir näste vinnare av Årets Kock – Sveriges mest prestigefulla matlagningstävling.

Svenskt Kött sponsrar Årets Kock

Som en av sponsorerna till Årets Kock finns Svenskt Kött på plats med styckningsscheman för restaurang, och provsmakning av svensk unggris.

Årets finalister

De sex finalister som tävlar om vinnartiteln är:
  • Daniel Räms, Räms Mat & Gastronomi, Stockholm
  • Leo Frodell, Storstad, Stockholm
  • Martin Hansen, Grand Hotel, Lund
  • Jesper Bogren, Swedish Taste, Göteborg
  • Johan Backéus, Restaurang Lux, Stockholm
  • Martin Brag, Pontus Catering, Stockholm

Rösta på din favoritkock

Folkets favorit är omröstningen där allmänheten får utse sin favorit bland de sex finalisterna i Årets Kock 2013. Folkets favorit utses genom en röstning som är öppen för alla på Facebooksidan för Årets Kock. För att rösta fram din favorit "gillar" du kocken på Facebook-sidan. 

Röstningen avslutas fredag den 8 feb 2013 kl 14.30. Folkets favorit utnämns på finalen i samband med att juryn för Årets Kock utser den officiella vinnaren.

Sändningstider

Här på vår webbplats och på www.aretskock.se kan du hela tävlingsdagen följa kockarnas kamp i finalen av Årets Kock 2013. Direktsändning från tävlingen varvas med inslag och intervjuer med personer på plats.

09.00-10.00 Sändningen börjar, presentationer av finalisterna i köken.
10.50-12.30 Finalisterna levererar första rätt till juryn.
12.50-14.30 Finalisterna levererar andra rätt till juryn.
15.00-16.00 Prisutdelning, vinnaren av Årets Kock 2013 koras

Efter finalen finns på http://www.youtube.com/aretskockSE klipp från backstage, intervjuer med finalister och jury och mycket annat.

Tävlingsuppgifter

Under finalen har finalisterna två tävlingsuppgifter att lösa. Den ena är att skapa en varmrätt utifrån en råvarukorg där en av ingredienserna är dovhjort. Resterande råvarukorg presenteras för finalisterna på morgonen strax innan tävlingen. Den andra uppgiften är en modern restaurangrätt, med nutida matlagning anpassad efter den moderna gästens behov, på huvudråvaran fjällröding. Denna rätt har finalisterna fått förbereda och träna på.

Den första tävlingsrätten ska tillagas på tre timmar utifrån en råvarukorg vars innehåll de tävlande får ta del av strax innan finalen.

Den andra tävlingsrätten ska skapas utifrån årets huvudråvara fjällröding. Den uppgiften får de tävlande börja förbereda redan nu. Övriga tävlingsvillkor är att det ska vara en modern restaurangrätt, råvarorna ska i möjligaste mån vara svenska och ekologiska samt att minst en ekologisk mjölkprodukt utöver smör ska ingå.

30 år av kulinarisk vision

Årets Kock grundades 1982 och firar nu 30 år. Tävlingen grundades av branschorganisationen Svensk Mjölk och Tore Wretman, Gastronomiska Akademien. Syftet var bland annat att höja statusen på kockyrket, öka matlagningsintresset och öka det svenska kökets renommé. Samtliga dessa mål har nu uppnåtts med råge. Idag har Årets Kock officiell SM-status, är Sveriges mest prestigefulla matlagningstävling samt en självklar mötesplats för den professionella matbranschen.

Fakta om finaldagen

  • När: Den 8 februari
  • Tid: 09.00 – 15:30
  • Plats: Stockholm Waterfront
  • Adress: Nils Ericsons plan 4 
  • Öppet för press, branschfolk och hejarklack! 
  • Program: Tävlingen pågår mellan 09.00 och 14:15. Prisutdelning ca kl 15:00.
  • Konferencier: Rikard Nilsson, Årets Kock 1991 och Anders Dahlbom, Årets Kock 1993




Nyheter Blogg Press Filmrum Kalender Kötthack Köttpodden