Direktsändning av ”En klimatsmart framtid – så fixar vi biffen”

På onsdag morgon håller HKScan seminarium i Almedalen för att diskutera en hållbar framtid för det svenska nötköttet. Under seminariet presenteras Svenskt kötts nya rapport Nötkött och klimat. Se direktsändningen med ledande experter, branschrepresentanter och ungdomspolitiker här.
Kossor

Se direktsändningen av HKScans seminarium ”En klimatsmart framtid – så fixar vi biffen” här mellan 8.30 och 9.30 onsdagen den 6/7.

I panelen medverkar

  • Anders Wijkman, ordförande Miljömålsberedningen
  • Göran Holm, direktör för Skandinavien-marknaden HKScan
  • Ulf Sonesson, Senior Scientist, Associate Professor SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut
  • Magnus Ek, förbundsordförande CUF
  • Hanna Lidström, språkrör Grön Ungdom
  • Nils Björid, förbundsordförande LRF Ungdom
  • Anna Richert, sakkunnig Hållbar mat för alla WWF

Ny rapport om nötkött och klimat presenteras

Under seminariet presenterar branschorganisationen Svensk kött en helt ny rapport om nötköttets klimatpåverkan, Nötkött och klimat – fakta om svenska nötkreatur och deras påverkan på klimatet.

– Under de senaste åren har vår konsumtion av kött hamnat i fokus. Särskilt nötkreaturen har blivit något av syndabockar för den globala uppvärmningen. Men hur stor är egentligen deras påverkan? I den här rapporten försöker vi kartlägga vad som är sant och vad som är falskt om nötkreaturen och klimatet, säger Elisabet Qvarford, vd Svenskt kött.

Siffror från bland annat FAO visar att det ger 2,5 gånger mindre utsläpp av växthusgaser att producera ett kilo nötkött i Sverige jämfört med det globala genomsnittet. Samtidigt har antalet nötkreatur minskat kraftigt i landet. Den svenska uppfödningen står idag för endast 52,4 procent av nötköttskonsumtion i Sverige.

– Svenska kor är nödvändiga för att kunna nå de svenska miljö- och klimatmålen. Samtidigt pågår ett långsiktigt strategiskt arbete för att reducera den totala klimatpåverkan i hela produktionskedjan från gård till konsument. Att nå netto-noll-utsläpp av CO2 i Sverige till 2045 kräver flera konkreta gemensamma insatser från politiker, myndigheter och företag. Jag hoppas att seminariet kan bidra till en konstruktiv diskussion, säger Göran Holm direktör för Skandinavien i HKScan.

Läs mer på framtidenskött.se

Aktuellt

Hur mycket kött äter vi? Förhållanden mellan konsumtion och kostråd 2023

Hur mycket kött äter vi?

Jordbruksverkets statistik visar hur mycket kött vi äter i Sverige och hur nära vi ligger kostråden för vår konsumtion 2023.

Svenskt Kött på TikTok

Svenskt Kött på TikTok

Nyligen la vi till en kanal bland våra sociala medier och numera finns Svenskt Kött på TikTok.

Rulla till toppen