Fira Fransyskans dag på lördag 8 april

Den 8 april är det Fransyskans dag. Dagen instiftades förra året av Svenskt Kött som vill lyfta fram en lite bortglömd styckningsdetalj. Rätt styckad och tillagad blir fransyskan en favorit både hemma och på restaurang.

Att ta tillvara hela djuret är en stark trend som Svenskt kött följer upp genom att sprida kunskap om ett mer resursklokt sätt att stycka fransyska.

- Vi vill inspirera till att stycka fransyskan på ett sätt som inte alltid sker idag. Styckas den anatomiskt i tre delar blir det en mycket användbar och god styckningsdetalj av nötkött, säger Elisabet Qvarford, vd på Svenskt kött.

Fransyskan är en stor rund muskel som sitter strax bakom rostbiffen på djurets bakparti. Fransyskan består av tre mindre muskler som med fördel kan styckas ut anatomiskt istället för att delas längs med fransyskan. 

Så styckas fransyska på rätt sätt

Fransyska bör styckas anatomiskt i tre delar:

  • Lilla fransyskan är delen mellan rostbiffen och bakpartiet
  • Stora fransyskan sitter mellan lilla fransyskan och bakpartiet
  • Platta fransyskan omsluter rörbenet

Här kan du titta närmare på hur man styckar fransyska och inspireras i filmen Stycka fransyska i tre mindre delar….

Recept

Här är tre goda och väldigt olika recept med fransyska framtagna av Fredrik Eriksson och Petter Danielsson:
- Retrostek med klassiska svenska tillbehör
- Urban taco med fransyska
- Japansk råbiff med säsongens sallad

Ladda ner eller beställ broschyren om fransyska här

Nyheter Blogg Press Filmrum Kalender Kötthack Köttpodden