Guldgrisen uppmärksammas i Ekot

I morse uppmärksammade Ekot i Sveriges Radio  det utvecklingsarbete som pågår inom den svenska grisnäringen. Bland annat intervjuades Jeanette Blackert som är grisbonde i Skänninge ...

I morse uppmärksammade Ekot i Sveriges Radio det utvecklingsarbete som pågår inom den svenska grisnäringen. Bland annat intervjuades Jeanette Blackert som är grisbonde i Skänninge i Östergötland och som föder upp den nya korsningen Guldgris.

På senare tid har det kommer fram flera nya varianter av gris- och nötkött. Det handlar om avelsarbete, men också om att blanda in exempelvis rapsolja i fodret för att göra köttet mer attraktivt. I inslaget intervjuades även Svenskt Kötts vd Maria Forshufvud.

 – Detta är ju ett svar på att möta trenden. Nu är det inte så att det här svaret kom just i år. Det har ju pågått ett utvecklingsarbete. Men det syns påtagligt just nu i form av nya produkter och förstärkta varumärken, säger Maria Forshufvud, vd Svenskt kött.

 Det här sker i en tid när vi äter mer utländskt kött än någon gång tidigare. Siffror från Jordbruksverket visar att konsumtionen av utländskt nöt och fläskkött mer än fördubblats mellan åren 2001 och 2011. Samtidigt som produktionen i Sverige minskat.

 – Det är naturligtvis så att ju mer som görs för att bredda utbudet och arbeta med kvalité, desto mer plats får man i köttdiskarna och hemma i köket, säger Maria Forshufvud.

 Grisuppfödaren Jeanette Blackert anser att den förädling av svenskt kött som nu sker är nödvändig.

 – Vi blir mer och mer medvetna om vad vi stoppar i oss. Sedan är det viktigt att vi producerar god mat så vi kan sälja det vi producerar, säger Jeanette Blackert.

Aktuellt

Hur mycket kött äter vi? Förhållanden mellan konsumtion och kostråd 2023

Hur mycket kött äter vi?

Jordbruksverkets statistik visar hur mycket kött vi äter i Sverige och hur nära vi ligger kostråden för vår konsumtion 2023.

Svenskt Kött på TikTok

Svenskt Kött på TikTok

Nyligen la vi till en kanal bland våra sociala medier och numera finns Svenskt Kött på TikTok.

Rulla till toppen