De bästa hälsotipsen för grillsäsongen

Den ljuvliga grilldoften sprider sig över Sverige i takt med att temperaturen stiger. Här får du tips och råd om hur du toppar formen och grillar nyttigt.

 

Sommaren denna underbara årstid där vi samlas i vänners lag kring grillen. Det finns massor med bra sätt att grilla och äta hälsosamt på sommaren. Njut av härliga råvaror och våga prova nya styckdetaljer. Komponera tillsammans med färgsprakande grönsaker och frukter på grillen. Sagolikt gott och hälsosamt!

Vad ska man tänka på om man vill ha en nyttig grillmåltid?

  • Våga mixa och uppleva nya smakupplevelser.
  • Förutom att det grillade köttet är gott så innehåller det nyttigt protein med bra kvalité och ger en rejäl kick av järn till kroppen.
  • Vänd köttet ofta för att undvika att det bränns vid.
  • Sätt färg på tallriken botanisera bland alla färgglada grönsaker, frukter och bär och låt dem göra sällskap till den saftiga smakrika köttbiten.
  • Komponera sen med färgsprakande grönsaker, lök, färska örter, gröna blad, frukter och bär som innehåller massor av nyttiga antioxidanter som skyddar och stärker upp din kropp. Utmärkt att äta före och som tillbehör till det grillade köttet.

Goda tillbehör

  • En stor grönsallad.
  • Små skålar med plock av sugersnaps, mogna coctailtomater, bär.
  • Grillade grönsaker i folie på grillen. Gör gärna olika foliepaket med favoriter som grillad röd paprika och broccoli med olja och citron och flingsalt i ett paket. Späda morötter med en liten bit av den gröna kvisten kvar i ett annat. Bara din fantasi som sätter gränser!

Fräscha såser

Det finns flera olika hemmagjorda röror som är superenkla och snabba att göra som passar perfekt till det grillade. Som till exempel:

  • Tzatziki
  • Tomatsalsa med basilika, olja och balsamvinäger
  • Guacamole
  • Hummus

Alla fungerar utmärkt till både fisk, kött och grönsaker.

Så här grillar du hälsosamt

  • Vänd köttet ofta för att undvika att det bränns vid.
  • Torka av överflödig marinad om den innehåller olja innan du börjar grilla för att undvika att det börjar brinna. När fettet som droppar ner i grillen börjar brinna bildas cancerframkallanden ämnen.

Vanligaste misstagen

  • De vanligaste misstagen ur hälsosynpunkt folk gör när de grillar är att man grillar maten för hårt så att det bränns vid. Bränd och svartvidbränd mat är onyttigt.
  • Häll aldrig rå köttsaft - som innehåller farliga bakterier - över det färdiga köttet.
  • Eller att man glömmer bort att komplettera saftiga köttbiten och potatissalladen med färgsprakande grönsaker till grillkvällen.
Nyheter Blogg Press Filmrum Kalender Kötthack Köttpodden