Hantering av kött på sommaren

Under sommaren äter vi gärna ute, grillar och tar med picknick på strandutflykten. Men hur hanterar man färskvaror som kött och charkuterier på bästa sätt? Här är tipsen!

En av den här webbplatsens mest besökta sidor är Förvara kött. Många av våra besökare är intresserade av att lära sig mer om hantering av kött, så som förvaring.

Nu på sommaren är det extra viktigt att ha koll på några tips om hur man tar hand om kött och charkuterier så att det ska hålla sig fräscht.

  • Se till att kött och charkuterier snabbt kommer från butikens kyldisk till kylskåpet hemma. Lägg köttet i kylens kallaste del, kolla att kylen håller +4 grader. Öppna inte förpackningen förrän köttet ska användas.
  • Sommartid är det smart att ta med en kylväska till affären för att lägga kött och andra kylvaror i.
  • Bra kylskåpstemperatur är +4 grader.
  • Bäst-före-dag: Med bäst-före-dag menas att varan ska hålla ytterligare en tid efter den dagen om den förvaras på rätt sätt och i obruten förpackning.
  • Sista förbrukningsdag: Färskt kött märks ofta med sista förbrukningsdag som säger vilken dag som det senast ska ätas. Den dagen är det fortfarande färskt om det har förvarats rätt i obruten förpackning.
  • Köttfärs är en extra känslig råvara. Helt kött har några få större ytor där bakterierna kan slå sig ner men i köttfärs är det många fler. Om färsen är förpackad i vakuum eller med modifierad atmosfär i tät förpackning har den längre hållbarhet förutsatt att förpackningen är hel. Butikspackad köttfärs ska användas senast på den sista förbrukningsdag som står stämplad på förpackningen, annars bör den frysas in.
Nyheter Blogg Press Filmrum Kalender Kötthack Köttpodden