Inga otillåtna läkemedelsrester i svenska köttprover

Under 2014 hittades inga spår av läkemedelsrester i svenskt kött, rapporterar Livsmedelsverket. Även för andra ämnen var halterna låga och under gränsvärdena.

– Det är mycket glädjande att trenden från tidigare år håller i sig. Det visar att företagarna följer reglerna för läkemedel, säger Ingrid Nordlander, statsinspektör vid Livsmedelsverket.

Under 2014 tog Livsmedelsverket närmare 5000 prover från svenska levande djur och animaliska livsmedel som kött, fisk, ägg, mjölk och honung. Syftet är att övervaka att maten inte innehåller otillåtna halter av olika ämnen som läkemedel, bekämpningsmedel eller miljögifter. Inga rester av läkemedel hittades, inte heller av hormoner.

– Det finns ingen hälsorisk från läkemedel eller miljögifter för den som äter svenskt kött, fisk, ägg, mjölk och honung, konstaterar Ingrid Nordlander.

Nyheter Blogg Press Filmrum Kalender Kötthack Köttpodden