​Köttbranschen griper in mot felmärkning

Efter misstankarna kring omfattande fusk med märkning av kött tar nu branschen eget initiativ för att förbättra kontrollerna. Inom kort ska en databas byggas upp med information om bland annat köttets ursprung. 

Bakom initiativet står organisationen Svenska Köttföretagen

– Om man tittar på de kontrollsystem som finns idag på kött i butikerna så tycker vi det tas alldeles för få prover och görs för få analyser av det, säger Svenska Köttföretagens vd Hans Agné till Ekot.

Svenska Köttföretagen tänker med hjälp av stickprover avgöra om exempelvis en biff som säljs i en butik verkligen som utlovat kommer från en svensk gård. En helt ny databas ska alltså byggas upp och allt börja fungera inom några få månader. 

– Om allt nu går bra med vår pilotstudie så är vi redo redan innan sommaren att börja med den här typen av stickprover. Vi kommer också när vi nu har tekniken anpassad för svenska förhållanden, att se hur vi kan skapa en tillgänglighet för övriga i branschen att också nyttja systemet, säger Hans Agné. 

Även från myndighetshåll görs nu försök att strama åt kontrollen av fusk med märkning.

Nyheter Blogg Press Filmrum Kalender Kötthack Köttpodden