Kryddigt fläsk och svenskt lamm till final i Årets Kock

Efter semifinalerna i Årets Kock har två tävlande gått vidare till final. Jonathan Kasche med rätten Kryddigt fläsk med variation på kål och koriander och Jonas Karlsson med Svenskt lamm med kål, gula ärtor, lök och örter.

Jonathan Kasche från Lilla Ego, Stockholm vann semifinalen i Helsingborg och Jonas Karlsson från Noga matstudio, Stockholm gick segrande ur tävlingen i Karlstad. De går båda direkt till final i Årets Kock 2016 – SM i professionell matlagning där Svenskt kött är en stolt sponsor.

Just i år har det vanligt ovanligt många vegetariska rätter och fiskrätter i seminfinalen, men juryns smaklökar föll trots detta för två kötträtter med tydlig svensk prägel på råvarorna.

Kryddigt fläsk med variation på kål och koriander

Juryns motivering: Med en tydlig grön linje, modernt balanserad mot huvudråvaran har denna rätt en lekfullhet som är fräsch och skapar harmoni både för ögat och gommen.

Svenskt lamm med kål, gula ärtor, lök och örter

Juryns motivering: En anrättning man vill avnjuta på krogen och som doftar nylagat och gott. Rätten har en härlig balans och samspel mellan råvarorna.

Årets Kocks jury vid semifinalerna

  • Fredrik Eriksson, Långbro Värdshus, Stockholm (juryns ordförande), Årets Kock 1987
  • Ulrika Brydling, Brydlings, Stockholm
  • Stefano Catenacci, Hovtraktör Operakällaren, StockholmJ
  • onas Dahlbom,Dahlbom på Torget, Åre, Årets Kock 1996
  • Stefan Karlsson, SK Mat & Människor, Göteborg, Årets Kock 1995
  • Henrik Norström, Lux restauranger, Stockholm
  • Malin Söderström,Restaurangen Moderna Museet & Restaurang Hjerta, Stockholm
  • Peter J Skogström, Mat & Vin Slottsparken, Malmö, Årets Kock 2006
  • Paul Svensson, Fotografiskas restaurang, Stockholm
  • Håkan Thörnström, Thörnströms Kök, Göteborg

Foto Jesper Fermgård

Nyheter Blogg Press Filmrum Kalender Kötthack Köttpodden