Lilla korvskolan: Stångkorv, salsiccia, och merguez

Färskkorv består av malet rått kött. Eftersom färskkorv inte är värmebehandlad är det viktigt att den tillagas innan den äts. Exempel är stångkorv, fläskkorv, salsiccia, merguez och värmlandskorv. En del av de färska korvarna innehåller mjölksyrabakterier, vilket förlänger hållbarheten och gör att korven smakar mer. Färskkorvar är ofta härligt kryddiga och kan till exempel innehålla lök, vitlök, chili, koriander, salvia, timjan, kanel eller kummin.

Vanliga färskkorvar är salsiccia, merguez, banger och svenska köttkorvar som fläskkorv, värmlandskorv, grynkorv och stångkorv. Färskkorvar tillverkas av råa köttråvaror. Eftersom de består av malet rått kött har de ungefär samma håll­barhet som köttfärs, det vill säga de bör helst tillagas samma dag eller dagen efter tillverkningen. Om färskkorven innehåller konserveringsmedel eller säljs i tät förpackning (vakuum eller modifierad atmosfär) har den längre hållbarhet. Korvar som kabanoss, chorizo, peperoni, kielbaza, nürnberger och bratwurst kan förekomma både värme­behandlade och råa i butik.

Visste du att...

Ordet korv är fornnordiskt och betyder ”böjd” eller ”stump”. Den svenska korvkulturen är till stora delar lånad från andra delar av världen, framför allt från Tyskland, men även från Frankrike, Spanien och Italien. Korv ansågs inte vara fin mat förr i tiden i Sverige. Det var först under 1800-talet som korven blev riktigt populär i Sverige.

Traditionella svenska färskkorvar

Köttkorv

Köttkorv ingår i gruppen svenska orökta färskkorvar. Köttkorv är en del av den klassiska svenska husmans­kosten. Det är en tjock orökt korv som består av nötkött, fläskkött, lök, potatismjöl, kryddor och vatten. Köttandelen är ofta kring 50 procent. Köttkorv kan ätas stekt, grillad eller kokt.

Värmlandskorv

Värmlandskorv är en tjock, grynig och blek korv. Liksom fläskkorv och köttkorv är den inte rökt. Korven tillverkas av nöt­ och fläskkött, späck, skalad hackad potatis och lök som hackats eller malts och kryddats. Köttandel cirka 30 procent.

Grynkorv

Grynkorv är en västgötsk tjock orökt korv som består av fläskkött, korngryn och kryddor. Ibland blandas även nötkött eller potatis i. Grynkorven kokas och äts tillsammans med potatismos och lingonsylt eller med kokt potatis och pepparrots­ eller senapssås. Den är sedan 2005 utnämnd till ”Skaraborgs nationalrätt”.

Internationella färskkorvar

Salsiccia

Salsiccia är en råkorv med ursprung i Italien. Korven består av grovt malet griskött. Salt, svartpeppar och vitlök är en vanlig smakkombination. Även örter och fänkål används ofta.

Merguez

Merguez är en korv med nordafrikanskt ursprung, vanligtvis gjord på lamm, får­ eller nötkött eller en kombination. Korven är populär i Frankrike, där förekommer även varianter med fläskkött. Korven är kryddstark. I originalkryddningen ingår den arabiska kryddan harissa, som bland annat innehåller chili, som ger korven röd färg.

Kabanoss

Kabanoss är en grovmald och kryddig grillkorv, oftast är den smal och liknar en ölkorv. Ursprungligen kommer kabanossen från Polen. Kan även användas som smaksättare i köttgrytor, till exempel i en gryta med fläskfilé och kabanosskorv, paprika, oliver, syltlök och grädde.

Pepperoni

Pepperoni är en kryddstark korv, en amerikansk version av salamikorv. Pepperonikorv är gjord av nötkött som är blandat med anis, paprika, vitlök och rött vin. Den är ofta kryddad med cayennepeppar och salt. Pepperoni är en populär pizzatopping.

Kielbasa

Kielbasa är en östeuropeisk fläskkorv, ofta kryddad med vitlök, med ursprung i Polen och Ukraina.

Banger

Engelska banger tillverkas oftast av fläsk­ och lamm­kött men även av nötkött. Namnet banger har den fått på grund av att korven kan spricka vid tillagning.

Visste du att...

Många korvar som har internationellt ursprung tillverkas idag i Sverige av svenskt kött och ibland med något förändrade kryddningar i receptet, till exempel kabanoss, merguez och salsiccia. Vill du vara säker på att köttet i korven är svenskt kan du titta efter märket Kött från Sverige.

Korvfestivalen

Vill du lära dig mer om korv ska du besöka Korvfestivalen 10-11 mars på Nacka Strandsmässan. För fjärde gången arrangerar Korvakademien Sveriges största fest för alla korvälskare. Svenskt Kött kommer finnas på plats i monter A7 tillsammans med LRF och Svenskmärkning. Här kan du testa lyckan i Korvhjulet eller prata om varför det är bra med svenskt kött i korven. Köp biljetter här så ses vi där! 

Lilla korvskolan

Lilla korvskolan är en artikelserie i tre delar som berättar om de olika typerna av korv; färskkorv, fermenterad korv och emulsionskorv. Här är de andra två delarna:

Nyheter Blogg Press Filmrum Kalender Kötthack Köttpodden Go Flexitarian