Missa inte sista anmälningsdag till Chark-SM

Tillverkar du en extra smarrig smal småkorv, pastej, rökt helköttsprodukt eller kanske en traditionell charkprodukt? Nu är det hög tid att anmäla dina charkprodukter till det svenska mästerskapet i chark.

Tävlingen är öppen för charkprodukter som är tillverkade i Sverige och som finns på den svenska marknaden. Tanken är att Chark-SM ska förenkla för konsumenter att välja produkter av riktigt bra kvalitet och samtidigt bidra till att stärka konkurrenskraften för den svenska charkindustrin. Sista anmälningsdag är den 10 september. Tävlingen består av 16 produktklasser och fokus är helt på produktkvalitet. Produkternas kvalitet bedöms enligt tydliga kriterier av en kunnig domarpanel. Prisutdelningen är på Den Stora Charkdagen den 1 november på Clarion Hotel Post i Göteborg.

Första Chark-SM gick av stapeln redan 2001 och har sedan 2002 anordnats vartannat år. Tävlingen har sedan starten utvecklats både till omfattning och betydelse. Idag använder många företag medaljerna i sin marknadsföring och på förpackningar. Chark-SM arrangeras gemensamt av SIK och Kött- och Charkföretagen.

 

Produktklasserna

I Chark-SM 2012 finns det 16 produktkategorier. En specifik produkt får endast delta i en kategori. De 16 produktkategorierna är:

  1. Falukorv (namnskyddad)
  2. Köttbullar
  3. Julskinka (kokt)
  4. Kokta helköttsprodukter (ex. kokt skinka, rostbiff, kokt pastrami, kokt saltrulle, souz vide)
  5. Rökta helköttsprodukter (ex. varmrökt skinka, kalkonbröst, sidfläsk, bacon, lammstekar, souvas, viltprodukter)
  6. Lufttorkade/kallrökta hela köttprodukter (ex. kallrökt sidfläsk, lufttorkad renstek, lufttorkad skinka)
  7. Smal småkorv (fårtarm/kollagen, ex. wienerkorv, prinskorv, smala kryddkorvar, varmkorv)
  8. Tjock småkorv (svintarm/kollagen, ex. frukostkorv, chorizo, ostkorv)
  9. Skinnfri korv (ex. hot dog, chorizo, ostkorv)
  10. Traditionella charkprodukter - övriga (ex. pölsa, grynkorv, medister, mortadella, köttkorv, hackkorv, blodpudding, gravat kött)
  11. Isterband
  12. Kallrökt, torkad korv (kräver inte kylförvaring, ex. salami, ölkorv)
  13. Rökt påläggskorv (kräver kylförvaring, ex. hushållsmedvurst, Onsalakorv, lökkorv)
  14. Pastej/sylta (ex. skivbar pastej, bredbar pastej, sylta, paté, aladåb)
  15. Innovativa produkter (behöver ej finnas på marknaden)
  16. Ekologiska produkter (uppfyller EU:s förordning för ekologisk produktion)

 

 

Nyheter Blogg Press Filmrum Kalender Kötthack Köttpodden