Ökningen av köttkonsumtionen har avstannat

De senaste decenniernas ökning av köttkonsumtionen har avstannat. Det visar Jordbruksverkets sammanställning av livsmedelskonsumtionen i Sverige. Den största ökningen står kycklingen för. Konsumtionen av kyckling har femdubblats sedan 1980.

Svenskarna har de senaste åren stadigt ätit mer kött. Konsumtionen av färskt och fryst kött har ökat med 84 procent till 52 kg per person och år. Hela denna ökning skedde under perioden 1990-2015.

Men det är stor skillnad mellan köttslagen. Fläskkonsumtionen har sedan 1980 den gått upp och ner mellan 10 och 16 kilo per person och år. Nötkött äter vi däremot dubbelt så mycket av som 1980, en ökning från sex till tretton kilo.

Den riktigt stora ökningen har i stället varit hur mycket kyckling vi äter. Fjäderfäköttet har ökat från fyra till 21 kilo per person och år, en femfaldig ökning.

Totalkonsumtion av kött, kg per person och år

Under perioden 1980-2015 har konsumtionen av charkuterivaror och konserver varierat mellan 20 och 25 kg per person och år. Konsumtionen av frysta köttprodukter och fryst färdiglagad mat nådde en högsta nivå på cirka 18 kg per person för tio år sedan, vilket var en ökning på 200 procent sedan 1980, men sedan har konsumtionen av frysta produkter minskat.

Samtidigt äter vi mer grönsaker. Konsumtionen har stigit kraftigt varje decennium sedan 1980. Mjöl och gryn har dock gått både upp och ner med en topp under 1990-talet. Nu är konsumtionen på samma nivå som 1980.

Totalkonsumtion av vissa varor 1980, 1990, 2000, 2010 och 2015, kg/liter per person och år

Fruktkonsumtionen stiger nu och det är en accelererande utveckling.

Grädde ost och ägg går upp samtidigt som vi dricker betydligt mindre mjölk än tidigare. Under perioden 1965-1980 ökade konsumtionen av mjölk till som mest runt 180 liter per person och år, därefter har den successivt minskat för att 2015 vara nere på 111 liter per person.

Nyheter Blogg Press Filmrum Kalender Kötthack Köttpodden