Provtagning av MRSA på grisar sparar pengar åt sjukvården

Svensk sjukvård sparar minst nio miljoner kronor per år genom att den svenska grisbranschen tar prover på importerade avelsgrisar. Provtagningarna är ett av sätten att förhindra att antibiotikaresistenta bakterier, MRSA, får fäste på svenska grisgårdar.

Grisbranschen arbetar förebyggande för att hålla avelsgrisar i Sverige fria från den antibiotikaresistenta LA-MRSA bakterien som kan överföras till människor. Bakterien är vanlig i grisbesättningar i flera länder, därför tar grisbranschen prover på avelsgrisar vid svensk import.

Provtagning lönsam för samhället

Provtagningen blir lönsam för hela samhället så länge risken att föra in smittan på annat sätt är liten. Detta visar en nyligen publicerad vetenskaplig studie som gjorts av forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), läkare och veterinärer vid Folkhälsomyndigheten, Statens veterinärmedicinska anstalt, Lantbrukarnas riksförbund, Gård och Djurhälsan samt Jordbruksverket.

Om MRSA från svenska grisbesättningar sprids i samhället skulle det innebära minst nio miljoner kronor per år i ökade kostnader för sjukvården.

Läs mer om studien på SLU.se

Aktuellt

Svenskt Kött på TikTok

Svenskt Kött på TikTok

Nyligen la vi till en kanal bland våra sociala medier och numera finns Svenskt Kött på TikTok.

Hur tillagar man kött?

Hur tillagar man kött?

Måste man torka av köttet? Varför ska man bryna grytbitar och när är bäst att krydda köttet? Här är svaren på de vanligaste frågorna om hur man tillagar kött.

Var kommer maten ifrån?

Var kommer maten ifrån?

Att ha mat på bordet är något vi i Sverige ofta tar för givet. Men var kommer maten ifrån och vilka ansträngningar ligger bakom produktionen?

Rulla till toppen