SM i mathantverk avgjort!

SM i mathantverk arrangerades i år i Matlandethuvudstaden Göteborg. Nytt för i år var att man kunde tävla i kategorin färskkorv.

Bidragen bedömdes av jurygrupper som samlats på Svenska Mässan i Göteborg torsdagen den 6 september i samband med Mitt Kök-mässan. Prisutdelningen hölls på stora scenen på fredagen.

Det blir en vinnarutställning på Mitt Kök-mässan i Älvsjö, Stockholm 8–11 november. Där kommer ett antal guldmedaljörer att medverka. Grattis ni som vunnit i kategori chark! Vi har lånat resultatlistan från Eldrimners hemsida.

 

Chark

Färskkorv

Guld, Lammkorv,

Tomas Bergström,

Jasiri Gård,

Örebro län

19 p

Med få ingredienser har man lyckats skapa en värdig vinnare! Övertygade vid första ögonblicket!

 

Silver, Salsiccia, rosmarin/timjan,

Kent Karlsson,

Gullaskruvs Delikatesser,

Kalmar län

18 p

Saftig korv med träffande smak och kryddorna harmonerar fint. Ett gott hantverk.

 

Brons, Jalapeno med struts,

Kerstin och Gunnar Sahlin,

Sahlins Struts,

Dalarnas län

17,5 p

Avrundad, kryddig smak och eftersmak. Jämn struktur och vacker färg. Kul med struts.

 

Värmebehandlad korv

Guld, Brääkare,

Jeanette och Kristian Carlsson, Öströö Fårfarm AB,

Hallands län

16,5 p

Denna något oansenliga korv exploderar i smakupplevelse. En given korv på grillen. Success!

 

Silver, Älgkorv enbär,

Tomas Bergström,

Jasiri Gård,

Örebro län

15,25 p

Vacker, tilltalande och smakfull korv med köttig konsistens. En mild korv med balanserad kryddning där viltsmaken kommer fram.

 

Brons, Gammaldags torkade isterband,

Kent Karlsson,

Gullaskruvs Delikatesser, Kalmar län

14,5 p

En korv av isterbandtyp med god, saftig, köttig och matig konsistens. Tydliga smaknyanser av rök, salt, syrlighet och kryddor - en bred smakpalett.

 

Värmebehandlat kött

Guld, Varmrökt fläsksida med örter,

Hans-Günther Samuelsson, Lilla Spännefalla,

Västra Götalands län

15,5 p

Förstklassigt hantverk. Mört med välbalanserade smaker och perfekt sälta.

 

 

 

Silver, Varmrökt och basturökt karré,

Tomasz Proczkowski, Hökensås Charkuteri,

Västra Götalands län

15 p

En välsmakande produkt med tydlig hantverksprägel.

 

Brons, Brons, Varmrökt Renhjärta,

Erland Gustafsson,

EG VILT,

Västerbottens län.

14,5 p

En traditionsprodukt som smakar som det ska och har "hjärtat" på rätt ställe.

 

Lufttorkad korv

Guld, Värnbäcken,

Jeanette och Kristian Carlsson,

Öströö Fårfarm AB,

Hallands län

14 p

Hög hantverkmässighet på rent lammkött med jämn mognad och välbalanserad smak.

 

 

Silver, Jakkorv,

Tomas Bergström,

Jasiri Gård,

Örebro län

12,5 p

Med omtanke om råvaran och genom väl balanserad mognad med försiktig kryddning har man fått fram den rena smaken.

 

Pastej/paté

Guld, Lammpastej

Tomas Bergström,

Jasiri Gård,

Örebro län

14 p

En pastej som ser ut och smakar som en pastej ska. Bra hantverk! Bra balans mellan kött-/kryddor-/leversmak. Köttig men ändå bredbar. Helt perfekt på rågbröd! 

 

 

 

 

Nyheter Blogg Press Filmrum Kalender Kötthack Köttpodden