​Sveriges godaste julkorv är korad!

Sveriges godaste julkorv ligger helt rätt i tiden. Med kålrot och grynkorn i receptet vann Gudrun Wängelin Lernskog tidningen Lands julkorvtävling.

Gudruns julkorv kallas även rotkorv och serveras kall i skivor på julbordet. Bland finalbidragen fanns spännande smaksättningar med bland annat whisky och saffran. Men det var Gudruns rotkorv som smakade allra bäst. Juryns motivering lyder:

”En julkorv med lång familjetradition men ändå med en hel del nytänk, den är i tiden med sitt innehåll av kålrot. En mycket god, julig smak med bra balans. Den blir ett perfekt ­komplement­ på julbordet och är dessutom lätt att göra ­hemma. En riktig höjdare!”

Prisutdelning på Korvfestivalen

Tävlingen Sveriges godaste julkorv gjordes tillsammans med Korvakademien, som anordnar en Korvfestival 12-13 mars 2016, dit pristagaren är inbjuden för att få sitt pris.

I juryn satt Lands chefredaktör Carina Löfgren med fyra ledamöter i Korvakademien, nämligen kocken Roland Persson, radiolegenden Ulf Elfving, matprofilen Ella Nilsson och matjournalisten Maud Lindblå.

Recept

1 ½ kg fläskkött utan ben, t ex bog eller fläskfärs
450 gram kålrot
3 medelstora rödlökar
5 msk salt
2 msk malen kryddpeppar
400 g korngryn
1 lagerblad
5 meter krokfjälster

  1. Spola igenom fjälstret med rinnande, kallt vatten och låt fjälstret ligga i vatten. Detta kan göras dagen innan själva korven görs.
  2. Skär köttet i mindre bitar. Skala kålroten och dela på den. Skala lökarna.
  3. Mal kött, kålrot och lök en gång i köttkvarnen på den grova hål­skivan.
  4. Lägg det malda i en skål och blanda i de råa korngrynen. Smaksätt med salt och kryddpeppar.
  5. Trä upp fjälstret på korvhornet på köttkvarnen, fyll på med smet och stoppa korvmassan mycket löst. Vid kokning sväller korngrynen och det ska finnas plats i fjälstret för detta.
  6. Knyt sedan om ändarna på fjälstret med bomullssnöre.
  7. Gör korvarna ca 50 cm långa eller efter behag.

Kokning

  1. Lägg korven i kallt vatten.
  2. Tillsätt ett lagerblad och låt sjuda sakta i ca 45 minuter tills korn­grynen svällt.
  3. Ta upp korven och låt den kallna.
  4. Ta av skinnet, skär korven i skivor och servera den kall.
Nyheter Blogg Press Filmrum Kalender Kötthack Köttpodden