”Ursprungsmärkning vägleder konsumenter i butik”

Det är viktigt för oss att trygga tillgången på svensk råvara för konsumenterna, säger Karin Brynell, VD, Svensk dagligvaruhandel.

– Utgångspunkten för handeln är att svenskt kött och charkuterier med svensk köttråvara är något som konsumenterna vill ha, säger Karin Brynell, vd, Svensk Dagligvaruhandel. Det är det som efterfrågas. Och det är viktigt för oss att trygga tillgången på svensk råvara för konsumenterna. Vi ser en tydlig ökning på efterfrågan på svenskt kött, både hel köttråvara och charkuterier med svensk köttråvara. Och efterfrågan kommer att öka. Ursprungsmärkningen Svenskt kött är ett sätt för oss att svara på den efterfrågan och att vara tydliga om varifrån köttet och köttråvaran i charkuterierna kommer ifrån.

– Konsumenterna vill ha ett märke som är enkelt och tydligt, lätt att känna igen. Man vill inte behöva lusläsa ingredienslistan, säger Karin Brynell. Handeln har på många sätt varit föregångare genom att införa ursprungsmärkningen Svenskt kött 2011 tillsammans med branschen.

– Märket Svenskt kött är extra viktigt på charkuterier, eftersom det är svårt för många konsumenter att förstå de komplicerade ingrediensförteckningar som gäller för charkuterier.

– För många konsumenter är svenskt kött och svensk köttråvara en emotionell fråga. Det handlar om att många konsumenter har en bra känsla för god svensk djuromsorg och det svenska ställningstagandet i antibiotikafrågan, säger Karin Brynell.

– Båda dessa frågor kommer också att bli allt viktigare framöver, både för konsumenterna och ur ett folkhälsoperspektiv. Det är en global angelägenhet.

Aktuellt

Svenskt Kött på TikTok

Svenskt Kött på TikTok

Nyligen la vi till en kanal bland våra sociala medier och numera finns Svenskt Kött på TikTok.

Hur tillagar man kött?

Hur tillagar man kött?

Måste man torka av köttet? Varför ska man bryna grytbitar och när är bäst att krydda köttet? Här är svaren på de vanligaste frågorna om hur man tillagar kött.

Var kommer maten ifrån?

Var kommer maten ifrån?

Att ha mat på bordet är något vi i Sverige ofta tar för givet. Men var kommer maten ifrån och vilka ansträngningar ligger bakom produktionen?

Rulla till toppen