Förberedelser
Oavsett vilken grillmetod man använder kan man förbereda köttet på samma sätt:
- Om du vill marinera köttet, Lägg köttet i marinaden antingen i en skål eller plastpåse och ställ i kylen i ca 1 tim.
- Tänd kolgrillen 20–30 min innan köttet ska grillas. Kol eller briketter ska vara gråa med en synlig glöd, då är det dags.
- Torka av köttet och lägg det på ett fat.
- Ha en sprayflaska med vatten redo för att spruta vatten om köttet fattar eld.
- Grillgallret ska vara riktigt hett när man lägger på köttet, då får det en gyllenbrun yta med mörkbruna grillränder.
Direkt eller indirekt grillning?
Direkt grillning passar för portionsbitar eller skivor av kött som ska grillas snabbt rakt över glöden. Indirekt grillning passar för större detaljer. Då lägger man köttet på gallret men vid sidan av det glödande kolet och tillagar långsamt under lock.
Direkt grillning
Detaljer som passar att grilla snabbt över glöd.
- Gris: filé, kotlett, karré, skinka (skivor), revbensspjäll
- Nöt: filé, biff, entrecôte (skivor)
- Lamm: filé, kotlett, entrecôte, tunnbringa, bog (skivor).
Indirekt grillning
Detaljer som passar för indirekt grillning är större detaljer som grillas på lägre värme, med stängt lock, under längre tid.
- Gris: hel filé, kotlettrad, karré, flintastsek (tjocka skivor av färsk skinka)
- Nöt: hel filé, hel entrecôte
- Lamm: hel entrecôte, kotlettrad/ytterfilé
Recept
Här är några av våra härligaste grillrecept. För fler recept kan du besöka vår receptbank och välja kategorin grillat.
- Galbi – grillad revbensstek av nöt på koreanska
- Grillad fjäderbladsbog med gremolatasmör och rostad potatis
- Grillade racks av gris med coleslaw
- Grillad flankstek med potatisterrin och varm tomatsallad
- Grillad fläskkarré med potatissallad
- Souvlaki med tzatziki
Grilltider
Köttslag | Skivtjocklek | Tid |
Nötkött | ||
Biff/Entrecôte | 1 1/2 cm | 2-3 min/sida |
Skiva av Rosbiff | 3 cm | 6-7 min/sida |
Griskött | ||
Karré/Kotlett | 2 cm | 3-4 min/sida |
Skinka | 1 1/2 cm | 3-4 min/sida |
Revbensspjäll | 3-4 cm | 6-7 min/sida |
Tunna spjäll | 1-2 cm | 20-25 min totalt |
Lamm | ||
Tunna spjäll | 1-2 cm | 20-25 min totalt |
Kotlett | 1 1/2 cm | 2-3 min/sida |
Stek | 1 1/2 cm | 2-3 min/sida |
Tunnbringa | 4-5 min/sida | |
Bog/rygg | 1 1/2 cm | 3-4 min/sida |
Håll rent
- Använd olika skärbrädor för att skära köttet som ska grillas och grönsakerna till salladen.
- Använd en ren skärbräda för att skära upp det grillade köttet.
- Lägg det nygrillade köttet på ett rent fat, använd inte samma som det råa köttet låg på, där kan det finnas bakterier som man inte vill ska fastna på det grillade köttet.