God Advent med Läckra Amuser

Amuse är franska och betyder i allmänhet små förrätter som avses förhöja matlusten. Amuse bouche betyder att förnöja munnen och amuse gueule betyder kockens lilla smakprov. Dessa tre små förrätter är en hälsning från kockarna inom den högre matkonsten, men helt möjliga att tillaga för "vanligt" folk. Förutsättningen är ett glatt humör och att du tycker att det är roligt. Därtill en matsked tålamod och en matsked noggrannhet. Och att du sedan tycker det är njutbart att sola dig i allt beröm du får av dina gäster.

Pastramikryddad kotlett finns i delikatessdisken, men kan bytas mot en tunn skiva julskinka eller annan god skinka av det saftiga svenska grisköttet. Kantarellmoussen därtill är ljuvlig, smaksatt med madeira, en av julens drycker, och kryddad med bacon.

En annan svensk klassiker är rimmad oxbringa, här i tunna skivor, julkryddad med honung och en oströra med senap.

Svenskt lammkött är delikat och klarar sig egentligen med salt och peppar. Spännande blir det med heta kryddor som värmer bra i vinterkylan. Små, gärna pyttesmå biffar på lammfärs med mycket sting tillsammans med juliga fikon och äkta svenskt knäckebröd.

Låt nu gästerna njuta av det bästa svenskt kött har att erbjuda. Som dryck passar här bäst ett glas vin. Bjud gärna på ett utvalt vin till varje amuse och känn de olika druvornas karaktär i kombination med amusernas smaker. Servera 6-8 cl i mindre glas och njut av mat och vin i god förening.

Vintips

Till grisköttet 6116, Santa Rita 120 Chardonnay blir en god följeslagare till grisköttet

 

Till oxbringan 6201, Santa Rita 120 Cabernet Sauvignon

Till lammamusen  2059, Santa Rita 120 Merlot/Syrah

2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007