Köttbullar på julbordet när ungdomar får bestämma

Kärleken till julbordets klassiker visar sig vara starkare än någonsin när landets 15-åringar får välja.  Det ska helst vara köttbullar, skinka och revbensspjäll. Sämst tycker eleverna om lutfisken, sillen och Janssons frestelse.

Kärleken till julbordets klassiker visar sig vara starkare än någonsin när landets 15-åringar får välja.  Det ska helst vara köttbullar, skinka och revbensspjäll. Sämst tycker eleverna om lutfisken, sillen och Janssons frestelse.

Närmare 9000 elever i 300 skolklasser runt om i Sverige fick i december svara på en enkät från Svensk Köttinformation om vilka favoriter man helst ser på julbordet. Svaret är entydigt, klassikerna vinner med skinka och köttbullar medan dopp i grytan hamnar betydligt längre ner i rankingen.  

Det ska vara traditionellt – inte trendigt

I enkäten kunde eleverna samtidigt skriva in egna önskemål på maträtter de skulle önska sig utöver de vanligaste julrätterna. Men det tycks vara så att till jul ska det vara traditioner som styr och sådant som t ex vegetariskt har inte slagit igenom. Endast två skolklasser valde vegetariska köttbullar till julbordet, inte heller nya internationella eller exotiska maträtter har slagit igenom på julbordet i år.  

Topplista

  1. Köttbullar
  2. Skinka
  3. Revbensspjäll
  4. Prinskorv
  5. Risgrynsgröt
  6. Julkorv
  7. Fårfiol
  8. Dopp i grytan
  9. Lutfisk
  10. Jansson och sill

 – Att listan ser ut som den gör är väldigt positivt för det svenska köttet. Samvaro under julen över generationsgränserna gör att man vill servera allas favoriträtter vilket då leder till att smaktraditionerna förs vidare till ungdomarna, säger Ella Nilsson, VD Svensk Köttinformation.

 

2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007