Köttguiden visar att svenskt kött är det som gäller

Idag uppdaterar Världsnaturfonden Köttguiden som ska vägleda konsumenter i valet av kött. Nu inkluderas antibiotikaanvändningen i guiden vilket stärker betyget för det svenska köttet.

– Svenskt kött framstår som det naturliga valet när jag läser guiden. Svenska bönder har genom förebyggande djurhälsoarbete och långvarigt arbete med att bekämpa sjukdomar minskat behovet av antibiotika. Idag är vår användning lägst inom EU och det är bra att Köttguiden inkluderar antibiotikaavtrycket, säger Svenskt kötts vd Elisabet Qvarford.

I Köttguiden har WWF bedömt olika köttslag med hänsyn till hur de påverkar klimatet och biologisk mångfald. Man har även bedömt hur djurens välfärd ser ut och hur mycket bekämpningsmedel som används vid produktionen.

Endast naturbeteskött och ekologiskt kött får grönt ljus. Övrigt svenskt kött får gult medan importerat nötkött och griskött får rött ljus.

– Köttguiden är fortfarande för trubbig och ger inte hela bilden. Den tar inte hänsyn till att det är stora skillnader i klimatutsläpp mellan svenskt och importerat kött. Det svenska köttet har generellt avsevärt lägre klimatpåverkan men hamnar ändå inom samma spann som det importerade köttet i guiden, säger Elisabet Qvarford.

– Vi delar Köttguidens uppmaning att äta bättre kött, med det tydliga tillägget att välja svenskt kött när du äter kött. Svenskt kött är bra val oavsett vilken typ av kött du väljer. Varenda mule och klöv behövs i Sverige för att hålla landskapet öppet och bevara den biologiska mångfalden, säger Svenskt kötts vd Elisabet Qvarford.

2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007