Ta det coolt i rötmånadstid

Förr, när vi inte hade kylförvaring, var rötmånaden en besvärlig tid. Nu är det lättare, men en smula vaksamhet är alltid på sin plats.

Rötmånaden kallas den tid mellan slutet av juli och slutet av augusti när väderleken ofta är varm och fuktig. I sådant väder är det gynnsamt för tillväxt av vissa bakterier i vår mat. Förr var det ett bekymmer när mat skulle lagas och förvaras. Numera är det ett mindre problem, eftersom alla har tillgång till kylförvaring av livsmedel och vi är medvetna om vikten av god hygien när vi lagar mat.

Det kan ändå vara på sin plats med några tips när du ska laga och förvara kött i varmt väder.

Rötmånadstips

  • Välj svenskt kött som är salmonellafritt.
  • Ta med kylbag till butiken och transportera köttet så fort som möjligt från affären till kylskåpet.
  • Köttfärs har många angreppsytor för bakterier och ska hanteras extra noga när det är varmt ute. Köp helst samma dag du ska tillaga den.
  • När du köper charkprodukter som korv, kassler och rökt skinka, kontrollera bäst före datum noga.
  • Laga köttet till 70° innertemperatur.
  • Använd olika skärbrädor till kött och grönsaker.
  • Var extra noga med att tvätta händerna.
2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007