Att frysa och tina kött

När man fryser och tinar kött är det snabbhet som gäller för att behålla högsta möjliga kvalitet.

Infrysning och upptining av kött och andra råvaror ska gå snabbt. Temperaturen i råvaran sjunker snabbare om man förpackar den i mindre paket eller påsar som man sprider ut i frysen. Det är smart att göra platta paket av köttfärsen. 

En snabb infrysning och upptining ger mindre iskristaller i köttet och det innebär att mer av köttsaften stannar kvar och köttet blir saftigare efter tillagningen. Om det tar lång tid för köttet att bli djupfryst och det får tina långsamt blir iskristallerna större och det orsakar att mer vätska läcker från köttet när det tinar.

Tina kött

Bästa sättet att tina en plastpåse med kött från frysen är att lägga den i en skål med kallt vatten. Så fort köttet har tinat lägger man det i kylen om man inte ska använda det direkt. Vatten leder värme bättre än luft. Därför är det bättre att tina köttet i vattenbad än att lägga det på köksbänken. Där blir det rumsvarmt på ytan innan kärnan är tinad, det är dåligt eftersom bakterier förökar sig i det rumsvarma ytskiktet.

Gå till nästa lektion