Hållbarhet

Kött och andra animaliska livsmedel innehåller näringsämnen som är nyttiga för oss människor men som också lockar bakterier. För att bakterierna inte ska växa till är det viktigt att kött och köttfärs alltid förvaras kallt. 

Köttfärs är en extra känslig råvara. Helt kött har några få större ytor där bakterierna kan få fäste men i köttfärs är det många fler. Köttfärs består ju av många mycket små köttbitar.

Förvaring i kyl

Sista förbrukningsdag

Köttfärs och råkorv märks med sista förbrukningsdag. Den säger vilken dag som färsen eller korven senast ska ätas. Den dagen är det fortfarande färskt om det har förvarats i obruten kylkedja i obruten förpackning.

Bäst-före-dag

Med bäst-före-dag menas att varan ska hålla ytterligare en tid om den förvaras på rätt sätt och i obruten förpackning.

Färskt kött som inte är datummärkt håller i några dagar i kylen. Förvara det i den kallaste delen av kylskåpet.

Förvaring i frys

Kött håller sig upp till ett år i frysen, beroende på vilket djurslag och styckningsdetalj det är. 

Lagringstid i frys -18˚C

  • Griskött: feta delar: 3 månader, magra delar: 6 månader
  • Nötkött: 8-12 månader beroende på fetthalt, magra detaljer har längre hållbarhet än feta.
  • Lammkött 6-12 månader beroende på fetthalt, magra detaljer har längre hållbarhet än feta.
  • Innanmat: 3 månader
  • Charkuterier: 1-2 månader.

Vid förvaring i frys är det framförallt fettet som förändras, det härsknar. Om köttet ligger längre än vad som rekommenderas ovan så kan det börja lukta lite härsket. men det är inte farligt att äta och smakar bra om man skär bort de fetare delarna.

Gör provet