Låt steken vila

Större, hela köttbitar som tillagats i ugn, i gryta eller över indirekt grill behöver vila i cirka 10 minuter efter tillagningen innan man skär dem. 

Att låta steken vila har flera fördelar jämfört med om man skivar det direkt.

  • Mer köttsaft stannar kvar i köttet
  • Det går lättare att skära köttet i tunna, snygga skivor
  • Färgen på köttet (särskilt nötkött) bevaras bättre.

Under tiden köttet vilar stiger innertemperaturen någon eller några grader.

Är man utomhus och grillar kan man täcka köttet med en bit aluminiumfolie när man tagit det från grillen för att bevara mer av värmen, men det behövs inte inne i köket.

Helt kött, gryta eller soppa som ska sparas till nästa dag eller frysas in ska kylas ned snabbt efter tillagningen för att bakterierna ska få sämre chanser att utvecklas. En gryta eller soppa kyler man ned snabbt genom att ställa kastrullen i kallt vattenbad, exempelvis i diskhon.

Gå till nästa lektion