Tallriksmodellen

Tallriksmodellen är ett hjälpmedel för alla som vill äta på ett nyttigt och bra sätt.

När man tar för sig av maten hemma eller på lunchrestaurangen kan tallriksmodellen vara en bra hjälp för att äta hälsosamt utan att man behöver väga och näringsberäkna varje portion. 

Om man äter enligt tallriksmodellen till lunch och middag under de flesta av veckans dagar blir det en del av en hälsosam livsstil.

Tallriksmodellens tre delar

Tallriksmodellen består av tre delar:

  1. Den största delen fylls med grönsaker och rotfrukter, det är halva tallriken för den som inte rör sig så mycket under dagen.
  2. Den näst största delen är potatis, pasta, bröd eller gryn. De som har ett rörligt arbete eller tränar mycket kan göra den delen större för att de ska få i sig tillräckligt med energi (kalorier).
  3. Den minsta delen, ungefär en femtedel av tallriken, är proteinrik mat som till exempel kött, fisk, ägg eller bönor. 

Gå till nästa lektion