Kött som passar att grilla

Grillen ger köttet en vacker mörkbrun yta med de åtråvärda ränderna från grillgallret. Tänd grillen i god tid och låt gallret ligga på så att det är riktigt hett när köttet läggs på. Det heta gallret gör att köttet inte fastnar. 

Direkt grillning passar för portionsbitar eller skivor av kött, till exempel fläskkarré eller biff. Indirekt grillning passar för större detaljer som till exempel hel entrecôte eller kotlettrad. Då lägger man köttet på gallret men vid sidan av det glödande kolet och tillagar långsamt under lock. 

Direkt grillning

Detaljer som passar att grilla snabbt över glöd.

  • Gris: filé, kotlett, karré, skinka (skivor), revbensspjäll
  • Nöt: filé, biff, entrecôte (skivor)
  • Lamm: filé, kotlett, entrecôte, tunnbringa, bog (skivor).

Indirekt grillning

Detaljer som passar för indirekt grillning är större detaljer som grillas på lägre värme, med stängt lock, under längre tid.

  • Gris: hel filé, kotlettrad, karré, flintastsek (tjocka skivor av färsk skinka)
  • Nöt: hel filé, hel entrecôte
  • Lamm: hel entrecôte, kotlettrad/ytterfilé

Gå till nästa kurs