Kött som passar till gryta

Köttgryta är en värmande, mustig rätt där smakerna från köttet, rotfrukterna och grönsakerna samlas i buljongen som ju följer med hela vägen till tallriken. 

Allra mustigast blir gryta av långkokt kött och rotfrukter. Här använder man detaljer som behöver längre koktid för att bli möra, till exempel bitar av högrev av nöt eller bringa av lamm. 

Snabblagade grytor är ett alternativ när man har bråttom. Här passar det med möra detaljer som till exempel tunt strimlade fläskkotletter som man först bryner hastigt i en stekpanna innan de läggs ner i grytan som är full med färgrika grönsaker och rotfrukter. 

Detaljer för långkokta grytor

  • Gris: Lägg, sida
  • Nöt: Högrev, bog, lägg, bringa, rulle, ytterlår
  • Lamm: Bog, bringa

Detaljer för snabba grytor

  • Gris: Skinka, benfri kotlett, bog
  • Nöt: Innanlår (lilla muskeln), rostbiff, fransyska
  • Lamm: Bog

Gör provet