Genomstek köttfärs

Köttfärs är en mycket känslig råvara som ska hanteras noggrant.

Omalet, helt kött kan ha bakterier på ytan men dessa dör vid tillagningen. I köttfärs kan det finnas bakterier från ytan i hela köttfärsbiffen. Därför ska köttfärs vara genomstekt, till en innertemperatur av 70˚C.

Köttfärs ska vara genomstekt, till en innertemperatur av 70˚C.

Köttfärs som förpackats i skyddande atmosfär (MAP) kan se ut som att den är genomstekt trots att den inte är det. Den kan vara brun inuti trots att den inte har kommit upp i 70˚C innertemperatur. Därför är det extra viktigt att kontrollera innertemperaturen på köttfärsbiffar och andra rätter med köttfärs som varit förpackad i skyddande atmosfär.

Till råbiff ska grovmalen nötfärs användas. Den ska inte vara färdigförpackad utan hackas eller malas av en bit helt kött i anslutning till måltiden.

Gå till nästa kurs