Värm upp stekpannan och fyll till hälften

För att få en gyllenbrun stekyta måste stekpanna vara het när man lägger i köttet. Använd en större stekpanna och fyll bara halva pannans yta med kött. 

Om man lägger i för mycket på en gång sjunker temperaturen, köttet tappar vätska som rinner ut i pannan och köttbitarna blir gråa istället för gyllenbruna, köttet blir kokt istället för stekt.

Matfettets funktion vid stekning i panna

Smör eller annat matfett har viktiga uppgifter vid stekningen. Det leder värmen från spisen till maten som ska stekas, ger smak och en gyllenbrun stekyta. 

Genom att lyssna på smöret kan man höra när pannan är tillräckligt het. När det har slutat att bubbla och fräsa är temperaturen cirka 170˚C och det är lagom att lägga i köttet. 

Smör och margarin innehåller vatten och därför kokar det. När vattnet har kokat bort så tystnar fettet i pannan. Olja består av rent fett, den innehåller inte något vatten som bubblar bort och därför kan man inte lyssna på den för att veta när det är dags att lägga köttet i pannan.

Gå till nästa lektion