Midsommar

Sommarens färskpotatis med sill, gräslök, dill och färskpotatis är klassisk svensk midsommarmat. Om man dukar upp en buffé kan man även lägga till lite kallskuret kött eller charkuterier. 

Tunna skivor av rostbiff eller rökt skinka passar ihop med gräddfil och gräslök, precis som sillen. 

När man har många olika rätter på en buffé går det åt mindre av varje rätt, tänk på det vid planering och inköp. 

Låt inte köttet och de andra rätterna stå ute för länge i sommarvärmen utan ställ in det i kylen så snart det går. Då kan man använda köttet nästa dag, till exempel servera det till en potatissallad som är gjord av potatisen som blev över eller skära det i strimlor och lägga på en pizza.

Grillad midsommarmiddag

Laga midsommarmiddagen på grillen. Till exempel grillspett med lammkött varvat med bitar av grönsaker och svamp, det är uppskattat av både barn och vuxna. Färsbiffar av nöt eller lamm som serveras i hamburgerbröd med grönsaker och dressing är ett annat alternativ. Bjud på sallad och grillade grönsaker, svep in bitar av grönsaker i folie eller lägg dem i en wokpanna som ställs på grillen. Förkokta, grillade majskolvar brukar vara extra uppskattat av de yngre gästerna.

Gör provet