Påsk

Lammstek är en klassiker till den fina påskmiddagen.

I Sverige är det fortfarande vanligast att tackorna lammar på våren och att lammen slaktats på hösten men nu finns det vårlamm som föds på hösten och slaktas på våren samt sommarlamm som föds under tidig vår och slaktas under sommaren.

Tillagningstips

Klassiska kryddor till lammstek är timjan, rosmarin eller mynta. Rivet citronskal passar också till det smakrika köttet. Krydda med salt och svartpeppar innan steken ställs in i ugnen. Stek köttet tills innertemperaturen är cirka 60 grader. Låt steken vila minst 20 min efter tillagningen.

Vid vackert påskväder kan det vara dags för grillpremiär. Grilla små lammfärsbiffar till lunch, så kallade sliders, och servera i små hamburgerbröd. Bjud grönsaker till.

Inför påsken säljs det även helgskinka som passar bra att servera i tunna skivor på buffébordet.

Gå till nästa lektion