Sommar

Sommarmat ska vara enkel och baserad på säsongens råvaror. Många äter utomhus och enklare former, anpassa matlagningen efter det. 

Att laga maten ute på grillen är ett sätt att umgås. 

Några tips för att lyckas med grillat kött

  • Låt köttet ligga i marinad någon timme. Det kan också kryddas med en rub innan det läggs på grillen. Strax innan det är klart kan man pensla på en glaze.
  • Torka av marinaden innan köttet läggs på det heta grillgallret så blir ytan finare.
  • Mindre bitar av kött kan träs upp på ett grillspett eller tillagas i en grillwokpanna.
  • Indirekt grillning passar för större köttbitar. Det betyder att man placerar köttet vid sidan av kolen, lägger på locket på grillen och tillagar tills köttet har önskad innertemperatur.
  • Hamburgare ska grillas till en innertemperatur av 70˚C, de ska vara helt genomstekta. Det beror på att det kan finnas skadliga bakterier i färsen men vid 70˚C är de förstörda.
  • Var noga med att diska fatet som använts till det råa köttet så att det är rent när det tillagade köttet ska läggas upp. Det kan finnas skadliga bakterier på ytan på det råa köttet, dessa förstörs i grillen men kan finnas kvar på fatet och förorena det grillade köttet.

Förvaring av sommarmat

  • Se till att kött och andra känsliga varor snabbt kommer från butikens kyldisk till kylen hemma. Lägg kött i kylens kallaste del, kolla att den håller +4C˚. Öppna inte förpackningen förrän köttet ska användas.
  • Ta med en kylväska till affären för att lägga kött och andra kylvaror i.
  • Köttfärs är en extra känslig råvara. Helt kött har några få större ytor där bakterier kan slå sig ner men köttfärs består av många små, små köttbitar som har ytor runt om där bakterier trivs.

Gå till nästa lektion