Lågtempa

Ugnens temperatur kan styra tillagningens slutresultat. Så här funkar det!

När man steker en större, mör detalj i ugnen, till exempel hel kotlettrad, ryggbiff eller rostbiff, är det viktigt att mäta temperaturen mitt i köttbiten med en digital stektermometer för att kunna avbryta tillagningen i rätt tid. Om innertemperaturen är för hög (t ex 75˚C) blir köttbiten torr och grå istället för rosa och saftig (60˚C).

Tillaga i lägre ugnstemperatur för saftigare kött

Ugnstemperaturen har stor betydelse för saftigheten. Om det är för hett i ugnen (t ex 200˚C) blir köttet torrt även om man avbryter tillagningen vid önskvärd innertemperatur. Det beror på att köttets yttre skikt hinner bli torra och överstekta innan kärnan har nått rätt innertemperatur. Med lägre temperatur i ugnen, cirka 100–125˚C, tar tillagningen längre tid men resultatet blir saftigare.

Förutom temperaturen i ugnen så har köttets form och vikt betydelse för tillagningstiden. Digitaltermometern ett bättre instrument än klockan för att avgöra när köttet är klart.

Sous-vide-teknik eller ångugn är andra sätt att tillaga kött vid låg temperatur.

Gör provet