Ugnstemeperaturer

Med lägre temperatur i ugnen tar det längre tid för köttet att bli genomstekt men resultatet blir jämnare. Med högre temperatur finns risken att de yttre delarna av en större köttbit blir torra och överstekta innan kärnan har nått önskvärd temperatur.

Tjockare skivor av kött, till exempel fläskkarré eller entrecôte, vinner på att efterstekas i ugn iställetför i stekpanna. Ge dem först en gyllenbrun yta genom att steka dem hastigt på båda sidor på hög värme i en stekpanna. Lägg över dem på ett fat och ställ in i ugnen, cirka 150˚C, och fortsätt tillagningen till önskad innertemperatur. När man grillar kan man göra på liknande sätt. Vänd först skivorna på hett grillgaller så att de får färg, sänk värmen, lägg på locket och efterstek köttet.

Ugnstemperaturer

Temperaturerna gäller ugn med över- och undervärme. Med varmluftsugn blir värmen effektivare och man kan sänka temperaturen med 25˚C jämfört med över- och undervärme.

Griskött

Bogbladsstek:150˚
Karré150˚
Kotlettrad150˚
Skinkstek150˚

Nötkött

Entrecôte150˚
Nötstek:125˚
Rostbiff, engelsk175˚
Rostbiff, fransk125˚

Kalvkött:

Kalvstek150˚
Kalvstek, genomstekt150˚

Lammkött:

Lammstek150˚
Lammsadel150˚


Gå till nästa lektion