Friska djur behöver inte antibiotika

Sverige har en lång tradition av förebyggande hälsoarbete för djur. Genom sund djurhållning, förebyggande djurhälsovård och aktiv sjukdomsbekämpning har vi ett gott läge med friska djur i Sverige. 

Svenska bönder har genom förebyggande djurhälsoarbete och långvarigt arbete med att bekämpa sjukdomar minskat behovet av att använda antibiotika.

Ända sedan den Europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, började ta fram statistik över förbrukning av antibiotika så har Sverige varit det land inom EU vars animalieproduktion använder minst antibiotika.

Enligt rapporten har Sverige den lägsta användningen av antibiotika inom EU. I Italien använder man 25  ggr mer än oss, i Tyskland 15 ggr mer och Danmark 3 ggr mer.

Antibiotikaresistenta bakterier - globalt problem

Den ökande antibiotikaresistensen i många delar av världen är ett mycket allvarligt problem. En ökad antibiotikaresistens riskerar att skapa en situation där vi kan stå utan verksamma antibiotika för såväl människor som för djur när det gäller vissa sjukdomar.

One health är ett begrepp som används mer och mer. Det symboliserar att djurs och människors hälsa hänger ihop. Smittas den ena riskerar även den andra att drabbas. Förutom ett onödigt lidande för våra husdjur riskerar även människor att drabbas.

Ingen antibiotika till friska djur

Svensk kött- och mjölkproduktion är fortsatt fri från tillväxtfrämjande hormoner och användning av antibiotika för att öka djurens tillväxt. Det visar en kontroll Livsmedelsverket gjorde under 2013. Läs mer på slv.se.

Sverige var 1986 först i världen med att förbjuda användning av antibiotika i foder i syfte att öka djurens tillväxt. Ett sådant förbud kom först år 2006 inom EU och saknas fortfarande utanför EU.

Effektivt kontrollprogram för salmonella

Svenskt kött är i princip fritt från salmonella tack vare effektiva kontrollprogram som startade redan på 1950-talet.

Risken att få salmonella från svenskt kött är mycket liten. Hela uppfödningskedjan kontrolleras, allt från avelsdjur till djurhållning, foder och slakt.

Personer som blir sjuka av salmonella i Sverige har oftast blivit smittade utomlands eller av importerad mat. Salmonellabakterierna dör vid upphettning till 60 grader.

Varför svenskt kött Därför väljer vi svenskt köttKött från Sverige Styckdetaljer Charkuterier Köttkvalitet Köpa, laga och förvara Statistik Näring Uppfödning, miljö och klimat Frågor & svarFörvaring av kött