Resursklok användning av hela djuret

Charkuterier är mer än delikatesser - det är också ett resursklokt sätt att ta tillvara köttet och minska svinnet.


Sverige har en rik hantverkstradition av charkuterier gjorda på fina råvaror. Våra korvar, skinkor och pastejer har smakats av och förfinats under många år. Det gör att vi idag kan stoltsera med ett kulturarv uppbyggt av svenskt kött och svenska smaker.

Vi har många duktiga charkuterister i Sverige, en lång hantverkstradition och många regionala specialiteter. Att röka, koka, syra och torka är gamla svenska metoder för att bevara och förstärka smaker.

Allt fler upptäcker nya styckningsdetaljer hos nöt, gris och lamm

Nose to tail-trenden betyder att det är resursklokt att ta tillvara så mycket som möjligt av de olika köttdetaljerna för att minska svinnet. Oxkind och flankstek är två exempel. Att stoppa egen korv är ett resultat av den trenden.

Varför svenskt kött Därför väljer vi svenskt köttKött från Sverige Styckdetaljer Charkuterier Köttkvalitet Köpa, laga och förvara Statistik Näring Uppfödning, miljö och klimat Frågor & svarFörvaring av kött

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!