Köpa lammkött

Här är guiden till dig som vill veta mera om de olika styckningsdetaljerna och hur mycket du behöver köpa när du ska laga lamm.

Lammkött är ljusare och mer grått i färgen och har en lite annorlunda smak än nötkött. Lammkött är relativt fett och har därför mycket smak och karaktär.

Kokkött av lamm

Lammrygg, bog, bringa och lägg är utmärkt kokkött. Grytbitar av lamm kommer också från dessa styckningsdelar. Beräkna 150-200 g per person, eftersom det går bort en del fett och ben. Av grytbitar räcker det med 100-125 g per person.

»Läs mer om bog
»Läs mer om lägg
»Läs mer om grytbitar

Lammentrecôte

Lammentrecôte är betydligt mindre än motsvarande del från nötdjur. En bit brukar väga mellan 300 och 400 gram.Beräkna ca 150 g kött per person.

»Läs mer om entrecôte

Lammsadel

Lammsadel säljs ofta korthuggen, som betyder att de tunna sidostyckena (slaksida och revben) tagits bort. Lammsadel är beställningsvara i välsorterad köttdisk eller specuialbutik. En lammsadel väger ungefär 2 kg och räcker till ca 6 personer.

»Läs mer om sadel

Benfri kotlettrad (ytterfilé)

En renputsad kotlettrad eller ytterfilé väger ca 700 g. Eftersom inget behöver putsas bort varken före eller efter tillagning är det lagom att köpa ca 125 g kött per person av den putsade kotlettraden.

»Läs mer om ytterfilé

Lammkotletter

Lammkotletter är skivad lammsadel eller revben med kotlettrad. När du ska köpa lammkotletter kan det stå lammkotletter, enkla lammkotletter eller dubbla lammkotletter på paketet. Beräkna 3-4 enkla lammkotletter eller 2 dubbla per person.

»Läs mer om kotletter

Lammracks

En bit lammracks väger ca 400 gram och räcker lagom till två personer. Ibland kan man se namnet frenched racks istället för lammracks på paketet.

»Läs mer om racks

Lammfilé

En lammfilé väger ungefär 100 gram, så till två personer går det åt 2 - 3 filéer.

»Läs mer om filé

Lammstek

Steken säljs som lammstek med ben eller urbenad lammstek. Beroende på hur man styckat går det att få delar som delad lammstek, skiva av lårstek, uppbunden lammstek eller lammkyl. Urbenade lammstekar brukar väga mellan 1 och 2 kilo. Beräkna ca 150 g kött per person.

»Läs mer om stek

Fårfiol

Fårfiol är numera vanligen tillrett av lamm och borde snarare kallas lammfiol. Den består av lammkyl som saltats eller torkats och som sedan har rökts. Den säljs i stora mängder kring jul och nyår. Beräkna 100 g per person.

Lammrostbiff

Beroende på hur den styckas ger den antingen en bit på 300-500 g att serveras till två personer, eller en större bit på 700 g-1 kilo att serveras till 3-5 personer. Rostbiffen säljs antingen med eller utan kappa.

»Läs mer om rostbiff

Tunnbringa

Lammets tunnbringa passar utmärkt att koka. Beräkna 200-250 g per person om bringan har ben och 150 g per person av urbenad bringa.

»Läs mer om bringa

Varför svenskt kött Därför väljer vi svenskt köttKött från Sverige Styckdetaljer Charkuterier Köttkvalitet Köpa, laga och förvara Statistik Näring Uppfödning, miljö och klimat Frågor & svarFörvaring av kött

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!