Krydda

Smaksättning av kött med olika typer av kryddor är en aldrig sinande källa till nya smakupplevelser.

Salt

Salt ger smak och påverkar även köttets struktur. Genom att salta före stekning bevarar köttet mer köttsaft och det blir saftigare. 

Det räcker med att klappa in lite salt i exempelvis en biff ungefär en kvart innan den ska stekas för att märka skillnad. När man saltar köttet och låter det ligga en stund ser man hur det kommer köttsaft till ytan och man kan tro att saltet istället drar ut vätska ur köttet, men den synliga köttsaften är bara en liten del av den vätska som förloras vid stekningen. Istället gör för-saltningen att mer vätska stannar kvar i köttet. Torka av ytan innan köttet läggs i stekpannan, annars sänker vätskan temperaturen i pannan.

Det finns flera tester gjorda på hur långt i förväg man ska salta köttet. En del menar att 4 timmar i förväg är lagom och andra att det räcker med en kvart. I Danmark används en metod som kallas för gourmetsaltning, den innebär att man masserar in ca 10 gram (ca 1 ½ tsk) salt per kilo kött. En stek får sedan ligga i ett dygn i kylen för att saltet ska tränga in och ge en lätt rimning. För en mindre detalj, till exempel en fläskkotlett räcker det med någon timme.  Griskött har mest att vinna på för-saltning, det blir saftigt och mört.

Peppar är en annan klassisk krydda till kött. Peppra gärna före stekning i panna eller ugn. På en het grill kan pepparn brännas, därför kan det vara bättre att peppra köttet efter grillningen. 

Örtkryddor är suveräna komplement. Många kockar lägger i några kvistar av till exempel timjan eller rosmarin i stekpannan. När kotletterna eller biffarna har fått fin färg och man drar ner på värmen kan man lägga i en extra smörklick och färska eller torkade örter. Vänd köttet i det brynta örtsmöret innan det läggs upp på tallrikar. 

Smaker till lammkött

Rosmarin, timjan, vitlök, citrusskal och olivolja är smaker från Medelhavet som är utmärkta till lamm.

I marinader passar det även med rött vin och soja. Matcha gärna lammköttet med mustiga grönsaksrätter från Medelhavsköket, servera en färgstark ratatouille till lammsteken.

Smaker till griskött

Förutom salt och peppar är det ljusa grisköttet tacksamt att para ihop med syrliga och fruktiga smaksättare som till exempel äpple, apelsin, lök, ingefära och katrinplommon eller annan torkad frukt.

I marinader och grytor passar det även med vitt vin, soja och strimlat skal av citron eller andra citrusfrukter. 

Örtkryddor som salvia, timjan, dragon, rosmarin och persilja är fina till det ljusa grisköttet. Och alla sorters grönsaker, lök och rotfrukter, välj dem som är i säsong just nu.

Smaker till nötkött

Nötkött är smakrikt, krydda med salt och peppar.

I marinader och grytor passar det med mustiga och fylliga smaker som till exempel chili, tomater, tomatpuré, rödvin, vitlök och soja. 

Örtkryddor är också bra till nötkött. Timjan lagerblad och persilja ingår i den klassiska franska köttgrytan boeuf bourguignon. Bjud rikligt av säsongens grönsaker och rotfrukter till nötköttet. Tänk på att tunna strimlor av överbliven söndagsstek kan bli en fin lunchsallad med rostbiff.

Varför svenskt kött Därför väljer vi svenskt köttKött från Sverige Styckdetaljer Charkuterier Köttkvalitet Köpa, laga och förvara Statistik Näring Uppfödning, miljö och klimat Frågor & svarFörvaring av kött

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!