Temperatur efter tillagning

Låt större köttbitar som tillagats i ugnen vila cirka 15-20 minuter efter tillagningen. Det gör att proteinerna stabiliseras och det gör att köttet förlorar lite mindre köttsaft när man skär upp det och att det går lättare att skära tunna och snygga skivor. 

Färgen på köttet (speciellt nötkött) bevaras också bättre om det får vila, om man skär i det direkt blir det mer gråbrunt.

En soppa eller gryta som ska sparas till nästa dag eller frysas in ska kylas ner direkt. Ställ ut grytan i snön när det finns sådan, under den varmare årstiden sänker man ner den i ett kallt vattenbad i diskhon. En snabb nedkylning gör att man begränsar möjligheterna för bakterier att växa till.

Om det blir mat kvar efter måltiden, kyl ner den, täck med plast och förvara i kylen så att den kan bli middag igen. 

Varför svenskt kött Därför väljer vi svenskt köttKött från Sverige Styckdetaljer Charkuterier Köttkvalitet Köpa, laga och förvara Statistik Näring Uppfödning, miljö och klimat Frågor & svarFörvaring av kött

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!