Temperatur på köttet före tillagning

Det blir bättre resultat vid stekning i panna om köttet är rumsvarmt när det läggs i pannan. Kallt kött sänker temperaturen i stekpannan och köttet börjar koka istället för att stekas, stekytan blir grå. 

Vid stekning av större detaljer i ugnen är det en fördel om köttet är rumsvarmt, då blir det jämnare genomstekt. Om köttet är kylskåpskallt när det läggs i ugnen krävs det längre tid i ugnen innan kärnan kommer upp i önskvärd temperatur. Under den tiden blir den yttre delen av köttet grått och torrt.

Vid långkok, till exempel en köttgryta, kan köttet vara kylskåpskallt när det läggs i grytan, det saknar betydelse för slutresultatet. Om grytbitarna ska brynas först är det lättare att lyckas med en fin stekyta om bitarna är rumsvarma innan de läggs i stekpannan.

Varför svenskt kött Därför väljer vi svenskt köttKött från Sverige Styckdetaljer Charkuterier Köttkvalitet Köpa, laga och förvara Statistik Näring Uppfödning, miljö och klimat Frågor & svarFörvaring av kött

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!