Woka

I en stekpanna med högre kanter wokar man fina strimlor av kött och grönsaker på hög värme. En wok kan varieras på många sätt, den kan även innehålla nudlar, ris och smakrika såser. Själva tillagningen går blixtsnabbt men förberedelserna tar lite längre tid för både grönsaker och kött ska ligga färdiga i fina strimlor när man ställer wok- eller stekpannan på spisen. 

Använd mört kött till woken och se till att strimlorna är ungefär lika stora så att de blir genomstekta samtidigt.

Till woken passar

  • Gris: skinka, karré, kotlett/ytterfilé
  • Nöt: biff, entrecôte, rostbiff, innanlår
  • Lamm: lammkotlett/ytterfilé, lammstek

Gör så här

  • Förbered genom att ta fram köttet ur kylen så att det är rumstempererat. Kallt kött sänker temperaturen i pannan och då är det svårare att få en fin stekyta. Låt gärna det strimlade köttet ligga i en kryddig marinad i cirka en halvtimme före tillagning.  
  • Torka av strimlorna lite lätt med hushållspapper. Fukt bildar vattenånga och det sänker temperaturen i pannan.
  • Hetta upp en värmetålig olja, till exempel neutral rapsolja, i en wokpanna eller stekpanna med höga kanter. Pannan ska vara riktigt het (ca 180˚) när köttet läggs i.
  • Woka först köttet och sedan grönsakerna. Skaka och rör om så att kött och grönsaker hålls i rörelse och inte bränns. Det är en fördel att använda en panna med släpp-lätt-beläggning.
  • Servera woken direkt när den är klar.
Varför svenskt kött Därför väljer vi svenskt köttKött från Sverige Styckdetaljer Charkuterier Köttkvalitet Köpa, laga och förvara Statistik Näring Uppfödning, miljö och klimat Frågor & svarFörvaring av kött

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!