Köttraser

År 2013 utgjorde köttraser och olika köttraskorsningar 42 procent av den totala slakten i Sverige. Den allra största köttrasen är Charolais. Därefter kommer Hereford, Simmental, Limousin, Angus, Highland och sist den franska rasen Blonde d´ Aquitaine. Antalet renrasiga djur är få. Av den största köttrasen i Sverige, Charolais, fanns det exempelvis endast cirka 4 500 renrasiga kor förra året. Den helt övervägande delen köttrasdjur är dock korsningar av olika raser.

Blonde d'Aquitaine

Blonde d´Aquitaine är en robust ras från sydvästra Frankrike där den ursprungligen hölls som dragdjur. Den är numera Frankrikes tredje största köttras med cirka ...

Läs mer

Limousin

Limousin är en rustik ras med rötterna väster om det franska centralmassivet där djuren betat marker upp till 1000 meter över havet. Färgen skiftar mellan ...

Läs mer

Simmental

Simmental kommer från en dalgång i Schweiz med samma namn och är en kombinerad mjölk- och köttras. Det är en av världens mest spridda raser ...

Läs mer

Charolais

Charolais kommer, som namnet antyder, från Frankrike och den första stamboken upprättades 1864. Från början var Charolais ett dragdjur, men idag används rasen uteslutande för ...

Läs mer

Rödkulla

Rödkullan är en svensk lantras med egen stambok. Under 1930-talet fanns runt 30 000 renrasiga djur i Sverige men intresset dalade och under 1970-talet fanns ...

Läs mer

Highland Cattle

Det här är en ras som är gjord för tuffa och karga förhållanden. Den kommer från högländerna i västra Skottland med mycket regn, hårda vindar ...

Läs mer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!